Pages

Tuesday, February 24, 2015

Bekalan dari kampung

assalamualaikum...

yuhuuu... ai kawan² blogger saya...
maaflah saya tak sempat jenguk beberapa hari ni..
kesihatan dalaman dan fizikal kurang baik sikit..
so mood nk blogwalking n nak update blog pon tertangguh...

cuti raya cina lepas, ramai la kat rumah saya tu.. so hanset ka apa ka letak tepi kejap.
bila dah habis cuti, masing² nak balik ke tempat masing²...
so apa lagi mak la macam2 nak bekalkan makanan bawak balik.. tambah² dekat adik saya yang paling jauh tu..
siap buat ketupat dengan serunding la, tapai, kerepek pisang la, apom la.. kalau boleh semua nk buat bg semua dapat makan.
macam saya tak pa la.. tiap² minggu balik kampung..

tapai

kerepek pisang

ketupat palas
semalam.. dapat berita kilang sebelah terbakar..patut la bomba berlumba2 semalm dok dengar.. rupanya jiran sebelah terbakar..
pakat keluar p tengok. saya dok ja dalam opis. tak berani keluar tengok.. besa la bdj praktikal..diam ja.. hahaha

Friday, February 20, 2015

Selamat Bertunang.

Assalamualaikum...

Walaupun dapat cuti raya cina tapi kesibukan tetap ada.
habis ja kerja Rabu lepas dalam masa sejam balik rumah siapkan diri terus berkejar ke Shahab Perdana tiket bas pukul 6 bertolak ke KL.
Pegi sana pon sebab attend majlis bertunang kawan baik saya. di sebabkan dah berjanji akan pegi so wajib pegi la walau kelam kabut sikit.

alhamdulillah, my bff Nazira dan tunangnya memilih tarikh 19 Februari utk mengikat tali pertunangan mereka..
majlis berjalan dgn lancarnya.

kawan sekelas zaman diploma


Selamat Bertunang Ira..
satu kaki dah melangkah...tinggal sebelah kaki lagi ja...
tggu majlis kawen plak nnt..insyallah kalau xda apa² hal..akan sampai lagi kesana..

thanks juga Ira dan family bagi menumpang tido rumah.. kalau xbagi tumpang tido memang tak attend la majlis ang..
habis majlis, malam tu terus saya balik Kedah. sepanjang perjalanan tido ja sbb kepenatan.

banyak blog lagi saya belum balas kunjungan.. tak sempat lagi..
cuti ja ada ja plan ngan family..

Tuesday, February 17, 2015

Ikan Murah..

assalamualaikum..

musim sekarang ni rasanya ikan tengah murah ni.. baru² ni ada terbaca paper juga mengenai ikan temenung sekilo Rm1 ja..
dan ada gak terbaca di blog JR mengenai ikan tengah murah ni..
saya bab² barang basah mcm ni suka la membeli... tambah yg fresh lak..

ikan temenung, kalau org Kedah makan ikan temenung ja.. kalau org luar panggil ikan kembong..
di jual dengan harga murah. kat kg saya pon boleh dapat sekilo RM 3.. rasanya nk membeli berkilo² lah...

slalunya ikan banyak kat rumah akan buat laksa la.. xpon akan buat ikan kering..
tapi lebih prefer buat ikan kering la sbb dalam kalangan family saya suka makan ikan kering...
ikan kering ni bukan ada khasiat pon.. tapi sedap.. tak selalu la makan..
bila dapat makan dgn nasi goreng panas2.. makan dgn nasi putih panas2 ka.. xpon dgn pulut.. mau bertambah makan.
hujung minggu balik kampung, ada ikan kering pon dah ok nk makan dgn nasi.

balik kampung baru² ni tlg mak jemurkan ikan kering tu..
nk buat ikan kering senang ja..
hanya siang ikan tu,
 basuh² bagi bersih,
then lumur dgn garan,
pas2 jemur lah dalam 2,3 hari nk bg kering elok...
dah siap siang ikan

lumur dengan garam
then, jemur
pernah sekali saya bawak kawan dari Johor dan Pahang datang rumah..
saja la goreng ikan kering sikit.
rupanya ikan kering tu mnjadi pilihan mereka. esok tu pon masih nk lagi ikan kering... 


Thursday, February 12, 2015

Cerita Abg Posmen

assalamualaikum...

adohai..semakin terasa kurang blogwalking ja minggu ni...sapa yang datang komen pon tak sempat nak terjah balik..
bukan bz sangat pon.. tapi keletihan ja.
sory sangat² sapa yang datang terjah berkomen berderet² tu.

minggu lepas saya ada tulis tentang 2 bungkusan yg selamat tiba.. bgkusan yang sangat2 special lahh..hihi

jom tengok yg first dulu..

tabung buluh come from Thailand
sapa lagi yang pergi travel ke Thailand akhir tahun lepas tu...hihi
boleh la saya menabung tanpa mengorek lagi duitnya... kalau tabung biasa mesti ada lubang kat bawah.. bila xda duit mula nk korek.. kalau tabung ni mmg tak dah la..
thanks  sis JM..
saya akan sentiasa terjah blog sis ya..  nak buat kecoh dalam blog sis hihi...

seterusnya...
2 hadiah skali gus tapi nmpk mcm 3 hadiah ja
ni sangat² bermakna bagi saya..
cd bacaan surah² amalan..
saya letak dalam kereta ja.. sambil drive sambil dgr.. dalam rumah tak da plak nk pasang cd.
dapat juga purse dari Japan...
saya terpikir bila kak farah ke Jepun ya..
semunya ni di pos dari Kak Farah..
thanks kak Farah saya sangat menyukai...
dengan kad comei lote skali..
lupa plak..ada juga sepasang shawl..
saya memang peminat shawl..

semuanya betullah tekaan dari sis JM mingu lepas.. satu dri sis JM, satu lagi kak Farah..

ok sebelum tu, saya juga dpt souvenir dari aka ofis saya yang baru balik bercuti dgn husbandnya dari Cameron Highlands..
fridge magnet buah pisang..
thanks akak.. walaupon saya hanya budak praktikal still dapat jugak.

souvenir dari Cameron Highlands




Monday, February 9, 2015

Pening Memusing

assalamualaikum..

balik kerja petang tadi, tengok email masuk berpusu²...
aihss tak boleh jadi, saya dah la tak sempat nk blogwalking.. kepenatan sangat..

tengah hari tadi, company tempat saya intern ada buat pemeriksaan kesihatan.
staff ajak join skali pegi.. saya pon apa lagi on ja..
ada sebiji bas datang dari NKF Life Check membuat pemeriksaan secara percuma.

setelah isi borang, cek berat tinggi dan tekanan darah.. eh boleh plak tekanan darah tinggi..mybe hati tengah getar kot..
then terus naik atas bas..
woww cantik jugak dalm bas. walaupon sempit tapi best.. ada tempat duduk ala2 cafe..siap ada meja lagi.. menarik. first time saya naik.. setelah settle bab ujian air kencing dan ambil darah.. tekanan darah 3 kali ambil kot..baru result ok. tak da sebarang tekanan darah. mybe darah gemuruh kot..
saya diberi kaunseling.. nmpk gayanya perlu diet lah ni.. exercise pon kena byk.



bagi pendapat saya, pemeriksaan begini sangat bagus.. kadang² kita bekerja seharian pon bukan nak jaga kesihatan sangat.. bila sekali buat pemeriksaan begini, tengok result.. baru nak beringat dan ambil tindakan..kalau tak, semua benda kita makan..

pagi tadi sorang akak staff ofis saya pergi klinik. dia ada cita, nurse tu bagi ubat. tertulis kat situ pening memusing. masing² dok gelak, ada ka ubat pening memusing?
leh tak kak Shikin @ dr. Shikin jawab sat.

Friday, February 6, 2015

Ter Excited lebih

assamualaikum..

terasa nikmatnya malam ni dapat baring² sambil tengok tv, dapat balik kampung, dapat makan sedap² kat rumah walaupon masak simple ja..

oppss... over la plak..
tapi saja nak berkongsi sikit.. hati tengah gembira..
hari ni balik lewat sikit dari kerja..
keluar kerja terus pecut balik kampung..
seriusly rasa syok plak.. tiba2 plak...
bukan apa..seminggu dok rumah sewa tanpa ada tv..kosong ja.. cuti plak tak sama ngan housemate.. keseorangan la kat rumah tu..
siap kena perli ngan member lagi.. baru seminggu praktikal dah kalut nk balik kampung.. dalam Kedah ja pon...hihi nak buat mcm mna. terexcited plak..

sampai rumah tengok ada 2 bgkusan utk saya... saya tak da kat rumah pon, posmen masih mencari saya..
ayah dok cita, apa yang nk kena tulis no ic lak.. asyik posmen mai ja, nak kena sign bg ic..
 ayah tak ingat no ic skrg ni, ingat no ic yg zaman dulu pnya...

Wednesday, February 4, 2015

Menara Alor Setar

assalamualaikum..

antara tempat menarik di Alor Setar yang boleh dilawati..

Menara Alor Setar..
segala gambar adalah tahun lepas
semasa saya membawa rakan² luar dari Kedah jalan² disini,.








Menara Alor Setar

Lot 99, Lebuhraya Darul Aman,
05100, Alor Star,
Kedah Darul Aman
Malaysia.

Tel : (604) - 720 2234 / 720 2901
Fax : (604) - 720 2073

www.menaraalorstar.com.my



p/s: hari ketiga..lagi 117 hari.





Monday, February 2, 2015

Internship

assalamualaikum...

dah lama tak rasa bekerja... 4 tahun lepas last kerja..
hari ni merupakan first day internship...
2,3 hari sebelum tiba hari ni, saya dah start rasa macam² dah...dah la sorg² nanti.
lepas tu, tiap hari dok msj ngan si Anim. dia pon sorg gak nanti.. mcm² dh pikir.
nnt macam mana kita nk p makan, nk p surau.. kalau xda kerja mcm mna.. dok saja boring kot.. betapa gila2 kami pikir habis.. haha.. tido semalam pon kejap² terjaga.

so bermulanya hari ni, sambil menunggu supervisor masing² kami sempat bermesej kejap.. getar la gabra la semua ada..
tapi akhirnya habis juga satu hari intership..
penat gila kot.. Langsung saya tak melelapkan mata.. kepala dok ingat nak tido ja..
esok, Thaipusam.. tak da cuti utk Thaipusam.. hua hua...
baru masuk sehari dah ingat nk cuti dah..

aktiviti blogwalking rasanya makin berkurangan..hua hua.. mana sempat ja...

Sunday, February 1, 2015

Latihan Matematik Tahun 6

assalamualaikum..

kerja sekolah
baru settle menyiapkan kerja sekolah tahun 6.. tahun ni nak UPSR.. cuti ja cikgu bagi kerja sekolah.. tak siap nanti kena rotan. kalau kena rotan tak boleh bagi tau mak, nanti kena marah balik ngan mak.. so kalau di rotan, diam² kan lah.. takut mak marah. huhu tu cerita zaman saya sekolah dulu kala..

eehh.. kenapa saya kena siapkan kerja sekolah plak ni.. dah besar dah ni!!

minggu ni anak buah ada datang rumah, sementara saya ada kat kg jugak. maknya mintak la makcik depa ni tengokkan kerja sekolah..
ni kerja sekolah si abg sulung, Zakwan Hafiz.. tahun ni dah masuk darjah 6. nak UPSR la..
cikgunya bagi kerja sekolah matematik..
saya suruh dia siapkan sendiri dulu. mana xtahu tinggal dulu.. nanti makcik chek dan ajar.. nasib hang la, dapat makcik yang garang ni..hihi
sekali saya chek tengok ok la boleh jawab betul banyak..
tapi masalah bagi saya,
 masa awal² tengok soalan, boleh blurr kejap tengok soalan.. hahaha

part soalan suruh bundarkan dan cerakinkan, boleh saya blur.. bila perhatikan lama² baru paham.. ni membuatkan saya gelak sorang² ja.


settle saya semak semuanya.. senang saja mcm kacang ja.. tapi masa saya sekolah rendah napa la saya tak dapat A dalam matematik, padahal senang ja. rasa nak ulang balik UPSR tu..

andai dapat ku undur semula waktu dahulu...



Pakcik Posmen Datang Rumah

assalamualaikum...

petang selasa lepas, tengah dok prepare nak goreng bihun..then baru nak menumis bawang. ayah dok memanggil-manggil kat depan... katanya posmen datang...
aihhss posmen datang hantar surat pasai pa nak nak jumpa saya lak.. xpa la..boleh jugak tengok abg posmen ensem tu hihi...

sekali pergi tengok ada surat nk kena sign patutlah.. tengok plak bukannya abg posmen ensem yang macam tahun lepas tu.. rupanya dah tukar orang dah jadi pakcik posmen lak..

tengok kat surat tu daripada siapa... tgk nama, saya dah senyum..hihi ingat jugak kat saya ya..ni nak sayang lebih ni..

kali ni dpt souvenir dari Hong Kong lak.
syoknya..walaupon kaki ni belum jejak lagi sana..tapi still ada barang dri sana.
tq ya SS..insyallah suatu hari nanti, jika ada rezeki dan masa saya akan mengikut jejak langkah mu jua...
wish dri SS

entry ini dikarang selasa lepas tapi xpublish lagi...
tiba2 Khamis tu posmen dtg lagi, xtahu lah pakcik posmen yg sama lagi ka...

kali ni dri cik CT kita plak...

dari CT
sempena mnjadi antra top komen blognya...
thanks CT.. CT pon antra top di blog saya jgk..
dapat keychain dri Kuching meawwmeaww dan sticker..
CT juga ada kasi no tel..lepas ni leh berwhatsup ya, mana tahu kot² boleh gathering sama² kan..

apapon thank you so much... saya sgt² hargai setiap pemberian dari kawan² blogge semua...
semoga ukhuwah kita berpanjangan...


© Cerita dari Jejariku | Design By MH